Obsah fóra Die Kapitäne - CZ centrum série simulátoru Silent Hunter
RegistraceHledatFAQSeznam námořníkůNámořnické spolkyHodnostiMedaileWeb Přihlášení
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
Potopení parníku Peleus
Autor Zpráva
Citovat
Příspěvek Potopení parníku Peleus 
Potopení parníku Peleus


Na počátku roku 1944 vyrazilo 16 ponorek na dlouhou cestu okolo Afriky do přístavů v Soerabaji, Penangu a na Jakartě. Jedním z těchto ,,Monzunových člunů? byla i U-852 pod velením kapitánporučíka Heinze-Wilhelma Ecka. 13. 3. 1944 tato ponorka překročila rovník a zamířila ke Kapskému Městu.

 Ve večerních hodinách toho dne spatřila hlídka parník. Eck se po chvíli rozhodování, jestli má zaútočit (potopení lodi by zalarmovalo hlídky v oblasti). Nakonec se rozhodl útočit a po chvíli už U-852 vyčkávala před přídí nic netušící lodi. Krátce před šestou hodinou večerní zasáhnou trup lodi 2 torpéda. Loď se začala rychle potápět a za dvě minuty už zmizela pod hladinou. Potopila se tak rychle, že ani nestihli spustit většinu člunů.

 U- 852 se vynořila a vytáhla jednoho z trosečníků na palubu. Druhý strážní důstojník námořníka vyslechl a po chvíli sdělí kapitánovi: ,,Loď byl řecký parník ,,Peleus?, plul z Freetownu do Buenos Aires, plul bez nákladu a nevědí o lodích v blízkosti.? Poté co je námořník vyslechnut, Eck nařizuje, aby mu sundali záchrannou vestu a hodili ho přes palubu. Poté nechá vynést z podpalubí kulomet  a námořnímu svobodníkovi jménem Schwender nařizuje, aby rozstřílel vše, co se drží na hladině, včetně trosečníků. Své jednání ospravedlňuje rozkazem Laconia. Velká část posádky si vezme karabiny, které měla ponorka uložené ve věži a střílí také. Později dokonce použijí ruční granáty. Za soumraku už není na hladině vidět nic.

 U-852 odplouvá a vrací se na svůj původní kurz. Eck zapíše do deníku: 13. 3 v 17:50 potopen parník ,,Peleus?. Všechny stopy po potopení lodi odstraněny. 4 námořníci z parníku Peleus měli štěstí, protože je odnesl proud ještě před tím, než na troskách jejich lodi vypukla jatka. O 25 dní později našla námořníky portugalská loď Alexandre Silva. Pro jednoho z námořníku už ale bylo pozdě. Jeden z námořníků ohlásil, co viděl a byl s ním sepsán protokol, který byl později uložen v britské centrále protiponorkové války.

U-852 se zatím dostala do Indického oceánu, přičemž cestou potopila ještě britský parník Dahomian. Zde se naštěstí tragédie lodi Peleus nezopakovala, zahynuli jen 3 lidé. Od tankeru doplnila palivo a zamířila k Adenu, kde měla narušovat dopravo Suezským kanálem.

3. května byla U-852 napadena britskými letadly a mimo mnoha dalších věcí byly poškozeny balastní nádrže, takže se loď nemohla ponořit. Ponorka, stále pod útoky letadel, zamířila k blízkému pobřeží Somálska, přičemž se ponorce podařilo dosáhnout pobřeží. Posádka loď opustila a na člunech odplula k pobřeží a hlavní inženýr zapálil nálož ke zničení ponorky. Výbuch ponorku zničil a ta klesla ke dnu. Jenže na hladině zůstala velitelská věž. K místu potopení přivolala letadla britské lodě a ty vyslali skupinu mužů, aby pronikli dovnitř. Ven vynesli mimo mnoha důležitých přístrojů i palubní deník.

Britům se podařilo shromáždit tolik důkazů, že to byla U-852, kdo potopil Peleus. V říjnu roku 1945 proti Eckovi, Schwenderovi a 3 dalším členům posádky U-852. V něm byli všichni kromě Schwendera (15 let, více než Dönitz) a Lenze (hl. mechanika, dostal doživotí). 30. 11. 1945 byli tři odsouzení zastřeleni na Hamburské střelnici Borsteler Jäger.

Parník Peleus



Výtlak:               4695 BRT
Vlastník:             Nereus Steam Navigation Co Ltd, Atény
Postaven:           V loděnici W. Gray & Co Ltd, Hartlepool roku 1928
Národnost:          Řecká
Pozice potopení:  2°JŠ, 10°ZD, čtverec FF 19
Konvoj:              žádný, loď plula bez eskorty
Posádka:            35 mužů, přežili 3
Trasa:                Freetown ? Buenos Aires
Náklad:              Žádný, jen zátěž

zdroje: http://www.uboat.net
           P. H. Freyer: Smrt na všech mořích




Naposledy upravil Günther Königg dne 21. 03. 2007, 16:27, celkově upraveno 2 krát.

_________________


33.flotila | Pravidla fóra | Rady ohledně psaní na DF | Ponorkářův slovník | Hledat | Pravidla Ligy DK
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.